כיצד נדאג לעובדי הניקיון? מאת: ד"ר מירב פז *
עובדי ניקיון הם לרוב כוח עבודה זול ללא הכשרה: אנשים חסרי ניסיון מקצועי או השכלה, מובטלים, או עולים חדשים שלא הצליחו להתערות בשוק העבודה במקצועם המקורי. המנקים הם לעיתים כוח עבודה בלתי נראה. הם עובדים ברקע או מתחילים לעבוד כשרוב העובדים הקבועים סיימו את עבודתם או טרם התחילו אותה. עובדי ניקיון חשופים לטווח רחב של סיכונים תעסוקתיים. עובדי ניקיון המועסקים במפעלי תעשייה חשופים בנוסף לכל מגוון הסיכונים האופייניים לאותו מקום עבודה (לדוגמא אפשרות פגיעה ממכונה הנמצאת בפעולה). התפלגות הפגיעות השונות של עובדי ניקיון בבריטניה לשנים 2007/8 מוצגת בגרף הבא על פי סטטיסטיקה שנאספה על ידי מנהל הבריאות והבטיחות הבריטי, HSE (Health and Safety Executive).
ארבעת הסיכונים העיקריים של עבודות ניקיון הם: - בעיות שריר ושלד - החלקות ומעידות - נפילות מגובה - חשיפה לחומרים מסוכנים
בעיות שלד ושריר עבודות ניקיון הן עבודות שדורשות מאמץ פיזי בין אם מדובר בניקוי משרד, חנות, מלון, מפעל או ניקוי חלונות. עבודת המנקים כרוכה בטיפול בחפצים כבדים (כגון שימוש בציוד תעשייתי כבד כמו שואבי אבק, ריקון פחים כבדים) ומחייבת לעיתים קרובות שימוש בתנועות נמרצות שחוזרות על עצמן (כגון טיאטוא, שיפשוף) ותנוחות לא נוחות. כתוצאה מכך סובלים המנקים מפגיעות רבות של שריר ושלד (musculoskeletal disorders, MSDs). מחקר שנערך בעבר ועסק בבריאות השלד ושריר של עובדי ניקיון מצא בנוסף שעובדי ניקיון רבים נתונים לעומס עבודה רב אותו הם אמורים לבצע בזמן מוגבל. מנקים גם דווחו על חוסר שליטה שלהם לגבי זמני עבודתם וההפסקות שהם לקחו. לצורך הקטנת הסיכון, המחקר הדגיש את הצורך בהדרכת עובדי ניקיון בשימוש נכון של ציוד והדרכות בטיחות וגיהות לגבי ביצוע משימות מסוימות. נקודה נוספת היא תפקיד ארגון העבודה ועיצוב הציוד כחלק ממניעת פגיעות אלו. בעקבות תוצאות ומסקנות מחקר זה, פרסם ארגון ה-HSE מדריך שענינו גורמי סיכון הקשורים לעבודות ניקיון (Caring for cleaners, HSE 2003). המדריך מפרט חקר מקרים והפתרונות המוצעים לצמצום בעיות שריר ושלד. בין היתר ממליץ המדריך להמעיט במטלות הדורשות תנועות חוזרות וכן להשתמש בציוד עזר כגון דליים על גלגלים, עגלות יד להעברת כביסה וכן כיורים נמוכים יותר לצורך ריקון דליים.
החלקות ומעידות כפי שניתן לראות בגרף, החלקות ומעידות הן גורם עיקרי לפגיעות בקרב עובדי ניקיון. תאונות אלו הם גם אחד הגורמים העיקריים להיעדרויות של 3 ימים ויותר מהעבודה (סטטיסטיקה של ארגון ה-HSE). החלקות יתרחשו כאשר הרצפה רטובה, חלקה או מלוכלכת; נפילות יתרחשו כאשר איזור איננו מסודר או עמוס בפריטים. תפקידם של עובדי הניקיון הוא לסלק מפגעים אלו ולדאוג שהרצפה תהא נקייה ומסודרת. עקבות רטובים מציוד או רצפות רטובות מגדילים הסיכון של החלקה לא רק של עובדי הניקיון אלא של כל הנוכחים באתר. לפיכך מומלץ לסמן רצפה רטובה באמצעי אזהרה. גורם נוסף שעשוי לגרום להחלקה הוא ריכוז גבוה של חומר ניקוי. במקרה זה הרצפה תנוקה היטב אך הריכוז הגבוה של חומר הניקוי עשוי לגרום לכיסוי הרצפה במעטה שומני שיגדיל הסיכון להחלקה. גם שימוש בכמות גדולה מהנדרש של חומר הברקה עשוי להיות בעייתי. הרצפה תהא מבריקה יותר ועשויה לזכות את עובד הניקיון במחמאות על עבודתו, אך גם במקרה זה הסיכון להחלקה גדל. ארגון ה- HSE פיתח כלי עזר לימודי (באנגלית) בשם STEP (Slips and Trips E-learning Package ) שמספק ייעוץ קולי בהקשר למניעת החלקות ומעידות כולל מידע בהקשר לשיטות ניקוי נכון של רצפות. (ניתן להתנסות ב-STEP בכתובת הבאה: www.hse.gov.uk/slips/step).
נפילות מגובה הסטטיסטיקה שבידי ארגון הHSE- מורה כי בבריטניה נפגעים בין 2-7 מנקי חלונות באופן אנוש ו-20-30 מנקי חלונות נוספים סובלים מפגיעות הנובעות מנפילות מסולמות. רבים אחרים סובלים מפגיעות חמורות פחות שמסתיימות בהיעדרות של מספר ימי עבודה ספורים. נפילה לא צריכה להיות מגובה רב על מנת להיות קטלנית. באופן כללי ניתן להשתמש בציוד שיעקוף הצורך בשימוש בסולם או בעבודה בגובה. דוגמא לציוד כזה היא מערכת "reach and wash" (המכונה גם מערכת מוט ארוך או מערכת מוט מוזן מים). במערכות אלו משאבה שואבת מים ממיכל דרך צינור המחובר למוט חלול. המים מאולצים לאורך קפילרה של 4 מ"מ עוברים דרך המוט ויוצאים דרך מחבר הניקוי למשטח החלון. המערכת מאפשרת למנקים לבצע העבודה בצורה יעילה ובטוחה יותר ולהגיע לחלונות בגובה עד כ-21.5 בעוד הם עומדים על הקרקע. פתרון זה אינו נטול חסרונות ומחייב אספקת מים נקיים וכן גידול קל בסיכוני שלד-שריר על הצוואר והכתפיים בגלל משקל המוט. מומלץ להימנע מעבודה בגובה. במקרה שאין אפשרות להימנע מעבודה בגובה יש להשתמש בציוד או עזרים שימנעו הנפילה או להשתמש בציוד שיקטין המרחק ותוצאות נפילה באם תתרחש. תקנות הבטיחות בעבודה (עבודה בגובה), התשס"ז – 2007 מגדירות את דרישות החוק במקרה של עבודה בגובה כולל עבודה על סולמות.
חשיפה לחומרים מסוכנים מנקים חשופים באופן שוטף לחומרים מסוכנים דרך עבודתם עם חומרי ניקוי כגון סבון לשטיפת הרצפה, אקונומיקה, חומרי חיטוי וחומרים כימיים אחרים, רבים מהם קורוזיביים, העשויים לגרום לגירויים, כוויות, צלקות ודלקות עור. מומלץ להגן על הידיים בעזרת כפפות העמידות לחומרים הכימיים הספציפיים. מנקים רבים סובלים מדלקות עור לא רק בגלל חומרי הניקוי אלא כתגובה לחומר ממנו עשויות הכפפות (לדוגמא: גומי, לטקס) או כתוצאה מעבודה רטובה ממושכת. בין התסמינים של דלקות העור אפשר למנות עור יבש, אדום, מתקלף, מגרד, סדוק או מכוסה בועות. כל אלו גורמים לפעילות רגילה להיות קשה יותר. השימוש בחומרים כימיים יכול לגרום גם לבעיות בריאותיות אחרות, כשהחומר נשאף, נבלע או בא במגע עם העיניים. מגע קצר של חומרים המשמשים לניקוי עם עלול לגרום לגירוי, פגיעה בראייה ואפילו עיוורון. שאיפת אדים עשויה לגרור בעיות נשימה כולל אסתמה. על המעביד חלה החובה למסור לעובדים מידע מדויק בנוגע לסיכונים בעבודתם ולהדריכם בשימוש בטוח של חומרים אלו (ראה תקנות ארגון הפיקוח על העבודה (מסירת מידע והדרכת עובדים), התשנ"ט – 1999). הדרכה זו צריכה לכלול גם מידע לגבי הסיכון של תגובה אפשרית בערבוב שני חומרים (לדוגמא ערבוב חומרי ניקוי המכילים אקונומיקה עם מנקה אסלות חומצי או עם אמוניה יגרמו לשחרור גזים מסוכנים) ועל דרך הטיפול בשפך. כמו כן יש להדגיש כי אין לאחסן חומרי ניקוי במיכלי מזון.
עובדי ניקיון הם בדרך כלל עובדים בודדים. למרות שכל עובדי הקבלן עובדים בצוותים, בדרך כלל לכל עובד ניקיון יש את האזור שלו. לכן עובדי הניקיון חשופים לסיכונים של עבודה יחידנית (לדוגמא סכנת תקיפה בזמן השארות לבד בזמן המשמרת). מומלץ לציידם בכתובת חירום וגישה לעזרה ראשונה. עובדי הניקיון עובדים לעיתים במשמרות. עבודה במשמרות לילה תחשוף את עובד הניקיון לבעיות הקשורות לעבודות לילה כגון הפרעות שינה.
The RoSPA Occupational Safety & Health Journal, 39(7) p. 31-34 (2009). Caring for cleaners, HSE 2003. |