www.osh.org.il

ינואר 2010

 

הטמעת סרט בטיחות במערך ההדרכה

מאת: עמרי גלפרין *

 

כמה פעמים בשנה אנחנו שומעים על עובדים שנפצעו במהלך עבודתם, שהתחשמלו, ששאפו חומרים רעילים, שמעדו מגובה ואפילו לצערנו נהרגו. לחלק מהאנשים הכותרות הללו עוברות על יד האוזן או מזעזעות אותם. לאחרים משתנים החיים, הם הופכים נכים ומוגבלים ובמקרים קשים, מאחור נותרים יתומים ואלמנות. הרבה מהתאונות הן מעשה שטות, כתוצאה מ"סמוך על" או כתוצאה מאי הקפדה על נוהלי בטיחות ואי קיום מערכי הדרכה מסודרים.

ובכן, במאמר זה ארצה לשפוך אור על בניית מערכי שיעור מרשימים ואפקטיביים בתחום הבטיחות. אני אסביר על השימוש במדיית הוידאו לטובת מערכי שעור מושלמים או במילים אחרות "הטמעת סרט בטיחות במערך ההדרכה".

 

ראשית – מהו סרט בטיחות?

סרט בטיחות (יש המגדירים אותו כסרט הדרכה) נחשב לסרט החשוב ביותר הקיים היות והוא נועד להגן על חיי אדם! הוא יכול לתאר כיצד יש לעבוד עם מיכון מסוכן, חומרים מסוכנים, הטיפול בהם, עזרה ראשונה, עבודה בגובה, מיגון, חללים מוגפים, כיבוי אש, פעילות במצבי חרום ועוד. כל מפעל עם הבטן הרכה שלו ועם הבעייתיות הבטיחותית שלו, שאותה ניתן לדמות בסרט המופק.

סרט הבטיחות ממחיש דבר ויזואלי. ומה הכוונה: עובדים יושב מול המרקע וצופים בפועל כיצד הדברים נעשים. זו לא הדרכה עם ניירת או בעל פה, אלא העובד נכנס לתוך סיטואציה ויזואלית ולומד כיצד להתמודד איתה (ניתן לשלב את הסרט גם בטרם תרגול "יבש"). עוד יותר מכך, נותן הסרט את היכולת לקלוט עובדים חדשים או עובדי קבלן ולהעביר להם מערך הדרכה אישי ואיכותי. והכל באמצעות מכשיר ה – DVD.

מעצם השילוב של האילוסטרציה ובימוי תרחישי הסכנה והתוצאות הרות האסון שעשויות להתרחש מאי הקפדה על הכללים, מפנימים העובדים את גודל הסכנה והחשיבות והופכים לזהירים ואיכותיים יותר – זו תוצאה שאין ביכולתה של המילה הכתובה או הנאמרת ליצור!

 

אופן ההפקה של סרט הבטיחות

הגישה להפקת סרט הבטיחות חייבת להיות רצינית ביותר ודקדקנית. בטרם כתיבת התסריט מציפים את נוהלי העבודה, מדברים עליהם ומנסים לכוון למטרות של הסרט. מנסים להבין היכן הליקויים שחובה למנוע בקרב אוכלוסיית העובדים והאזורים הבעיתיים. לאחר כתיבת התסריט ואישורו מגיע השלב בו יוצאים אל השטח בפועל, אל הצילומים. כל הסיטואציות והתרחישים שנכתבו בתסריט מוצגים ומצולמים בפועל כשהעובדים עצמם הם "השחקנים". בתום הצילומים הסרט עובר תהליך של עריכה שכולל: הוספת קריינות, כתיבת כותרות ודגשים וכן פסקול מוסיקלי, שמרענן ומוסיף עניין במהלך הצפייה.

 

מערך הדרכה המשלב סרט בטיחות

השימוש בסרט הבטיחות יכול להיעשות בכמה אופנים: הקרנתו ושיחה עליו או רק הקרנתו ושילוב מבחן ושאלות בתומו.

אנו יצרנו פלטפורמה רצינית ואיכותית לשימוש בסרט התדמית אותה אני רוצה לחלוק עמכם לשימושכם. המטרה המוגדרת היא – הפנמת התכנים בקרב העובדים! לפיכך, הפעילות ההדרכתית האפקטיבית ביותר תהייה באמצעות שיחת פתיחה קלילה עם העובדים והגדרת מטרות ההדרכה. בסיומה יוקרן סרט המדמה את הליקויים האפשריים בשטח המפעל. בתום ההקרנה, בדיון יאותרו הליקויים ויתקיים עליהם שיח. בתום הדיון יוקרן הסרט התקין. המקפידים ביותר יוכלו אף לבחון את העובדים באמצעות מבחן אמריקאי או בכתב (כדרך אגב, ניתן את הסרט לתרגם לכל שפה על מנת שישמש גם עולים חדשים או עובדים זרים וידבר בשפתם). להלן תרשים הזרימה האפקטיבי ביותר למערך ההדרכה המשלב סרט בטיחות:

 

תרשים זרימה למערך הדרכה איכותי המשלב סרט בטיחות:

שיחת פתיחה עם העובדים

הקרנת הסרט הלקוי
)
המחשת תקלות בטיחותיות(

דיון ואיתור כלל הליקויים בסרט

הקרנת הסרט התקין
)
במטרה להדגיש עבודה תקינה ולהפנימה)

ולמחמירים: בתום הסרט יוגש מבחן לעובדים

 

 

אם כן, לסרט הבטיחות יתרונות רבים ונוספים לרענוני הדרכות, לקליטת עובדים, מניעת פגיעה בנפש ומניעת "מחלות מקצוע". הסרט גם יכול להוות כחלק מאסמכתא משפטית בה עשיתם כל לאל ידיכם על מנת ליצור אווירת בטיחות ותקניות בשטח המפעל.

כמובן שיש עלות להפקת סרט מעין זה, אבל ראוי לזכור שחיי אדם ניצבים, בתחילתו של עניין, מעל לכל.

בהצלחה,

 

להתייעצות ושאלות לגבי המאמר ניתן לפנות:

עמרי גלפרין, בימאי

בית ההפקות TV Media

omri@tvmedia.co.il

www.tvmedia.co.il

טל. 04-6368666

נייד 054-4966864

 

 

 

* עמרי גלפרין, בימאי מבית ההפקות TV Media