www.osh.org.il
ינואר 2007


חוק מיחזור הצמיגים אושר במליאת הכנסת

מליאת הכנסת אישרה בישיבתה ביום שלישי 23.01.07 את החוק למיחזור צמיגים משומשים של ח"כ מיכאל נודלמן שנכתב והוגש בשיתוף עם המשרד להגנת הסביבה. מטרתו של חוק זה להסדיר סילוק ומיחזור של צמיגים משומשים באופן שימנע את המפגעים הסביבתיים הכרוכים בהשלכה לא מוסדרת שלהם ולחיסכון בחומרי גלם.

אלעד עמיחי, ממונה מיחזור במשרד להגנת הסביבה מסר כי מידי שנה כ- 3 מיליון צמיגים, יוצאים משימוש בישראל והופכים לפסולת. צמיגים משומשים מושלכים בניגוד לחוק ומזהמים את השטחים הפתוחים ומקורות המים. בצמיגים משומשים בהם הצטברו מים התגלו מוקדי דגירה של יתושים ובניהם גם יתוש הנמר האסיאתי שעלול להעביר מחלות קשות לאדם. אלפי צמיגים משומשים הועברו במשך שנים למגרשים לא חוקיים שם הם מהווים פוטנציאל לשריפות ענק וזיהום אוויר קשה. באתרי הפסולת מהווים הצמיגים בעיה תפעולית קשה מכיוון שלא ניתן לדחוס אותם ובחלל הפנימי עלולים להצטבר תשטיפי פסולת וגז שעלול להתלקח.

על פי הצעת החוק שאושרה כאמור בקריאה שנייה ושלישית, נקבע כי יצרני ויבואני הצמיגים יהיו אחראים לאסוף את הצמיגים לאחר גמר השימוש בהם ולהעבירם למיחזור. אחריות זאת באה לידי ביטוי ביעדי סילוק ומחזור של צמיגים משומשים. לאחר תקופת התארגנות בה יותר גם סילוק צמיגים לאתרי פסולת, יחויבו יצרני ויבואני הצמיגים למחזר את כל הצמיגים שאספו (במהלך הדרגתי של 7 שנים).

בנוסף לאחריות על יבואני ויצרני הצמיגים, מטיל החוק אחריות על בעלי עסקים לממכר ותיקון צמיגים לאחסן צמיגים, בצורה שתמנע הצטברות מים ומפגעים סביבתיים. החוק גם מחייב אותם לפנות את הצמיגים באופן סדיר אל יבואני ויצרני הצמיגים כך שלא יווצרו מאגרי צמיגים גדולים.

החוק שהתקבל חל גם על חברות התחבורה הגדולות, כגון "אגד" ו"דן", ועל ארגונים ממשלתיים, כמו משרד הביטחון, שברשותם מאות אלפי צמיגים משומשים, ומחייב אותם להעביר את הצמיגים למיחזור.

החוק מתבסס על עקרון המקובל במדינות רבות בעולם, כדוגמת: ארה"ב, יפן, בריטניה, גרמניה, צרפת הולנד ועוד, לטיפול בבעיות סביבתיות - עקרון "אחריות היצרן". על פי עקרון זה האחריות לטיפול בבעיה סביבתית הנגרמת כתוצאה משימוש במוצר כלשהו מוטלת על יצרן המוצר, או היבואן במקרה בו המוצר מיובא. הרעיון המרכזי מאחורי עקרון זה הוא שיצרן או היבואן הם ראש הפירמידה בגלגולו של המוצר עד להפיכתו לפסולת, ולכן חלה עליהם החובה לטפל במוצר גם בסוף חייו.

במדינות רבות בעולם קיימת תעשיית מיחזור צמיגים. תוצרי המיחזור המקובלים הם ייצור אבקת גומי לתעשיית הגומי, ייצור מרצפות גומי לגני משחקים, שימוש בצמיגים כתחליפי דלק ואף הוספת צמיגים גרוסים לאספלט לסלילת כבישים שקטים. מיחזור הצמיגים עדיף על פני הטמנתם הן מבחינת החיסכון בגומי טבעי כחומר גלם והן מבחינת החיסכון בנפח המשמש להטמנה באתרי פסולת שנמצא במחסור בישראל. מסיבה זאת, החוק אוסר על הטמנת צמיגים לאחר תקופת התארגנות. צפוי כי עם כניסת החוק לתוקף (בתוך כחצי שנה) תתפתח בישראל תעשיית מיחזור שתקלוט את הצמיגים המשומשים מידי היצרנים והיבואנים ותהפכם לחומרי גלם ומוצרים חדשים.

השר להגנת הסביבה, גדעון עזרא: החוק למיחזור צמיגים יגרום לחיסול המפגעים הקשים שמקורם בפסולת צמיגים ויפתח תעשיית מיחזור צמיגים משגשגת בישראל. זהו הישג נוסף במהפכה שמחולל המשרד להגנת הסביבה בתחום הטיפול בפסולת מוצקה שנועדה לצמצם את הטמנת הפסולת ולפתח את תחום המיחזור.



המקור:
המשרד להגנת הסביבה