חומר משמר (סודיום בנזואט - E211) המצוי במשקאות קלים עלול לפגוע בתאיםממצאי מחקר שנערך על ידי פרופסור פיטר פייפר מאוניברסיטת שפילד בבריטניה(1) מעלים, כי החומר סודיום בנזואט (E211) המשמש כחומר משמר במשקאות קלים מוגזים רבים, יכול להיות מעורב בפגיעה בחלקים חיוניים ב-DNA שבמיטוכונדריה (שהיא "תחנת הכח" של התא המנצלת חמצן לאספקת אנרגיה), ובעקבות זאת עלול לגרום להרס כללי של תאים ופגיעה בתפקודם.ממצאי המחקר התקבלו מניסויים בתאי שמרים שנחשפו לחומר המשמר. הרס ה- DNA של תאים מוביל להתפתחות תהליכי הזדקנות המלווים במחלות ניוון רבות, כדוגמת מחלות ניוון עצביות מסוג פרקינסון ולהרס רקמות כדוגמת הכבד. ממצאים אלו מצטרפים להשלכות אחרות של צריכת תוספי מזון מסוימים על התפתחות היפראקטיביות בילדים. החומר סודיום בנזואט הינו נגזרת של חומצה בנזואית ומצוי בצורתו הטבעית בפירות גרגריים. החומר משמש מזה שנים רבות כחומר משמר בתעשיית המזון בכלל, ובתעשיית המשקאות הקלים והמוגזים בפרט, למניעת התפתחות מיקרואורגניזמים. בעבר נמצא שסודיום בנזואט, כאשר הוא מעורבב עם ויטמין C המוסף למשקאות קלים, יכול ליצור בנזן שהוא חומר מסרטן. בעקבות זאת, הורדו בבריטניה 4 משקאות שבהם היה שילוב כזה מהמדפים, אבל עדיין התוסף E211 כשלעצמו, לא בשילוב עם ויטמין C, נחשב בטוח לשימוש. דו"ח של ארגון הבריאות העולמי משנת 2000(2) מצא אמנם כי החומר בטוח לשימוש ברמות של 5 מיליגרם לכל קילוגרם משקל גוף, אולם צויין בדו"ח, כי הממצאים המחקריים להוכחת טענה זו הינם מוגבלים ביותר. רוב המחקרים התבססו על ניסויים בחיות מעבדה וברובם בחנו השפעות של חשיפה חיצונית לחומר. יתרה מזאת, הגם שסודיום בנזואט מצוי ברשימת החומרים הנחשבים בטוחים לשימוש במזון (GRAS, Generally Recognized As Safe) על ידי ארגון המזון והתרופות האמריקאי (FDA), לטענת החוקר מאוניברסיטת שפילד שבבריטניה, כפי שעולה מכתבה בעיתון אינדפנדנט הבריטי, הממצאים התומכים בכך מיושנים. הן בדיקות המעבדה כיום יעילות יותר, והן הקריטריונים לקביעת בטיחות השימוש של תוספי מזון, הוחמרו. לפיכך, המלצתו של החוקר הנ"ל היא לעדכן את הבדיקות המעידות על בטיחות השימוש בסודיום בנזואט במוצרי המזון השונים, ובעיקר את השלכות השימוש ארוך הטווח של החומר בתעשיית המשקאות המוגזים, ולהוציא משקאות מסוימים משימוש אם ימצא בכך צורך. עיקר דאגתו מופנית כלפי ילדים ובני נוער הצורכים כמויות גדולות של אותם משקאות קלים, בהם מצוי סודיום בנזואט. שוק צרכני המשקאות המוגזים נאמד במאות מיליונים ברחבי העולם. המקור: ד"ר שרה דיקשטיין - מרכז המידע של המוסד לבטיחות וגיהות, ע"פ |