חומרי ניקוי: החלת תקן רשמי, נתונים על היקף היפגעות ועצות לשימוש זהיר ונכון
שר התמ"ת, אלי ישי, יכריז על החלתו הרשמית של התקן הישראלי ת"י 4272 חלק 1- תכשירים לניקוי תנורים ולהסרת שומנים, המיועדים לשימוש ביתי: דרישות בטיחות, אריזה וסימון. חומרים אלה שייכים לקבוצת חומרים מסוכנים שלגביהם נדרשות אריזות שפתיחתן קשה לילדים.
התקן מגדיר כיצד המוצר חייב להיות מסומן, מהן הדרישות לאריזת המוצר ומה הן דרישות הבטיחות מהמוצר. התקן דורש שהסימון יכלול את הגדרת המוצר כגון "מסיר שומנים שרופים", או "מנקה תנורים". אם התכשיר מסווג כמוצר מסוכן, לפי ת"י 2302 חלק 1 "חומרים ותכשירים מסוכנים: סיווג, אריזה, תיווי וסימון", הסימון יכלול את האזהרה "הרחק מהישג ידם של ילדים". כדי להבטיח בטיחות בשימוש, מגביל התקן החדש את רמת החומרים המסוכנים בתוך המוצר והיא לא תעלה על דרגת הסיכון המקובלת בארצות מפותחות, כלומר, כמות הבסיס לא תהיה גבוהה מ-5%. התקן מגדיר נקודת הבזקה מספיק גבוהה (מינימום 90 מעלות צלסיוס) על מנת שהמוצר יהיה בטיחותי גם באקלים של הארץ.
במשרד התמ"ת מבהירים כי התקן לתכשירים לניקוי תנורים ולהסרת שומנים הוא תקן חלוצי - אין תקן בינלאומי כזה. זאת הסיבה להתארכות הכנת התקן שהחלה לפני מספר שנים. אמנם התקן מבוסס על הנחיות בינלאומיות לחומרים מסוכנים, אך ההתייחסות למסירי שומנים כחומרים מסוכנים היא חדשנית בתקינה הבינלאומית.
לאור הצטברות נתונים על היקפי ההיפגעות מחומרי ניקוי, הוחלט בוועדות התקינה העוסקות בנושא, לא לאפשר שיווק של חומרים מסוכנים ששווקו עד לאחרונה. דוגמאות לכך: מנקה תנורים, המוצר ימשיך להיות משווק ולהתקיים אך ריכוז החומר הפעיל בו יוקטן. כלומר, המשתמש יצטרך להתאמץ יותר כדי להשיג את אותה תועלת של ניקוי. מנקה אסלות, גם הוא ימשיך לנקות אולם החומר הפעיל שבו יהיה בריכוז מעט נמוך יותר. פותח סתימות - בקרוב יתפרסם תקן חדש שיאסור את השימוש בפותחי סתימות נוזליים וישווקו רק פותחים מוצקים.
מנתוני המכון הארצי למידע בנושא הרעלות במרכז רפואי רמב"ם, עולה כי בשנת 2006 נרשמה בשבוע שלפני חג הפסח עלייה של 90% בחשיפות של ילדים מתחת לגיל 6 לכימיקלים, ועלייה של 51% נרשמה בשבועיים שלפניו.
עוד הצביעו הנתונים על עלייה של 34% במספר מקרי הפגיעה של ילדים עד גיל שש, כאשר 285 ילדים נפגעו בשבוע שלפני פסח בשנה שעברה בעקבות חשיפה לכימיקלים. ראוי לציין כי הכימיקלים השכיחים המעורבים בהרעלות הינם חומרי הלבנה המצויים באקונומיקה, דטרגנטים, מסירי אבנית, קוטלי חרקים ועוד.
בארגון "בטרם" לבטיחות ילדים מזהירים כי הסכנה הגבוהה ביותר טמונה בתכשירים להסרת שומנים. מסירי שומנים קרים המכילים סודה קאוסטית, לרוב בין 10% ל-20%, עלולים לגרום לכוויות חמורות בזמן קצר ביותר. פגיעות אלו קשות והן כוללות: כיבים בלשון ובפה, פגיעות פנימיות קשות בדרכי הנשימה, בוושט בקיבה, פגיעה בעיניים הנגרמת כתוצאה מהתזת החומר לעיניים (מסירי השומנים לרוב נמכרים במיכלים המצוידים באקדח התזה).
במקרה של הרעלה יש לפנות למכון הארצי למידע בהרעלות, בטלפון 8541900 - 04, כדי לקבל מענה לטיפול מיידי בילד, ובמקביל, להזעיק עזרה רפואית. במקרה בו הילד בלע חומרים המכילים חומצה (כגון מנקי אסלות) או בסיס (כגון מנקי תנורים), יש לתת לו לשתות חצי כוס מים או חלב, אם אין קשיי נשימה ואם הילד בהכרה מלאה.
בהקשר זה כדאי לציין כי בניגוד למה שרבים חושבים, במקרה של הרעלה אין לגרום לילד להקיא, כיוון שפעולה זו עלולה דווקא להחמיר את הפגיעה. במקרה של מגע בעור או בעיניים, יש לשטוף מיד בכמויות גדולות של מים.
מומחי מכון התקנים הישראלי מספקים עצות וטיפים לרכישה נכונה ושימוש נכון בחומרים, שעשויים להיות מסוכנים:
- יש להקפיד ולקרוא את הוראות השימוש ולשים לב לסימון המוצר הכולל את הסיכונים ואזהרות הבטיחות. לדוגמה: להרחיק מהישג ידם של ילדים, מגרה את העור ואת העיניים, אין להשתמש בחומר בצירוף עם חומרים אחרים, מה לעשות במקרה של פגיעה כתוצאה מהשימוש בחומר, המלצה לשימוש בכפפות ועוד. הסיכונים ואזהרות הבטיחות משתנים ממוצר למוצר.
- אין לערבב חומרי ניקוי. בחלק מהמקרים עלולה להתרחש תגובה כימית שתגרום להיווצרות חומר חדש רעיל מאד.
- יש לאחסן את חומרי הניקוי במקום לא נגיש לילדים.
- יש לשמור את חומרי הניקוי באריזתם המקורית.
- אם למרות הכל מישהו נפגע מחומר ניקוי יש לפעול כמופיע בהוראות היצרן ובמידה ויש צורך להעבירו לטיפול רפואי רצוי מאד לצרף את אריזת החומר ממנו נפגע.
- בעיקר באריזות קשות פתיחה לילדים, יש להקפיד לסגור את הפקק לאחר השימוש.
- יש לשים לב אם יש סימון על האריזה המחייב שימוש בציוד מגן כגון: כפפות או משקפי מגן.
- במוצרים רבים, אם סיכון החומר דורש זאת, יופיע סמל המשולש המובלט. ישנם מוצרים שבמקום סמל המשולש מופיע המלל "לא למאכל" בהבלטה. סימונים אלו נועדו לאוכלוסיית העיוורים.
- שימו לב לתאריך היצור ולתאריך האחרון לשיווק באקונומיקה (או נתרן תת כלוריתי בשמו הכימי). חומר זה מכיל בדרך כלל 3% כלור פעיל שעם הזמן ריכוזו הולך ופוחת כתוצאה מהתפרקות טבעית ויעילות חומר הניקוי פוחתת.
- בקניית נוזל כלים שימו לב לריכוז החומר הפעיל המוצהר עליו. הריכוז יכול לנוע בין 12% חומר פעיל ל- 36%. כמובן שככל שריכוזו גבוה יותר יעילותו גבוהה יותר וניתן לדללו עם יותר מים. לאחרונה יצאו לשוק מוצרים חדשים שמכילים ריכוז גבוה יותר של החומר הפעיל אך הם משווקים בצורת ג'ל ולא נוזל .
- בקניית סבון קשיח מומלץ לשים לב אם מופיעה על אריזתו הערה שהוא שייך לקבוצה 2 במידה וכן המשמעות היא שהוא פחות איכותי (תכולת שומן כולל נמוכה יותר).
- בשימוש במסיר אבנית, יש להקפיד על הוראות השימוש, בעיקר על שטיפות רבות של הקומקום או המכשיר אחרי השימוש במסיר האבנית.
מידע נוסף אודות בטיחות בפסח - ראה באתר "בטרם".
מקורות:
ארגון "בטרם" ולקט מאתרי חדשות: Ynet, NRG, INN, הארץ.
| |