www.osh.org.il
29.06.08


תביעה נגד עיריית נהריה: לא מטפלת באסבסט

שלושה תושבים מנהריה הגישוב- 24.06.08 תביעה בסכום של 150 אלף שקלים נגד עיריית נהריה על התרשלות בטיפול במפגעי האסבסט. בתביעה שהוגשה על-ידי הקליניקה המשפטית להגנת הסביבה באוניברסיטה העברית בירושלים נטען כי עיריית נהריה התרשלה לכאורה במשך שנים ובעיקר בשנתיים האחרונות, באי ניצול תקציבים ייעודיים לפינוי פסולת אסבסט ובכך חשפה וחושפת את תושבי העיר לסכנה בריאותית.

התובעים, פעילי עמותת חיים וסביבה בנהריה, רופא שיניים ד"ר צ'רלי קפלן, מהנדס ומפקח אסבסט עמוס גולן ורפי לוינסון טענו בתביעה כי העיר נהריה הוכרזה זה מכבר כאזור "מוכה אסבסט", בין השאר כתוצאה ממפעל האסבסט היחידי בישראל שפעל במשך 40 שנה בתחום העיר. מדובר במפעל "איתנית", שבתוצריו השתמשו לבנייה והנחת תשתיות ברחבי העיר ושפסולת ממנו הושלכה במוקדים רבים בעיר.

לטענתם, משרד האוצר והמשרד להגנת הסביבה הקצו מיליוני שקלים מתקציב המדינה לצורך פינוי המפגעים. זאת לאחר שהעירייה טענה כי אין ביכולתה לטפל בכך בשל מגבלות תקציביות. "אולם העירייה לא השכילה לנצל תקציבים אלו תוך ביצוע שורה של מחדלים וכך הכספים אבדו וכל המפגעים נותרו בעינם."

בין היתר נטען כי העירייה החליטה לחפש מצבורי אסבסט דווקא בקרקעות פרטיות ורק בשלושה מוקדים של קרקעות ציבוריות למרות שמצבורים כאלו נמצאים בשפע. "שניים מהמוקדים הללו היו מתחת לכבישים ברחובות יצחק שדה וקק"ל. העירייה קדחה מאות חורים בכביש על-מנת לבדוק מה מצוי מתחת, למרות שהתושבים המתגוררים בסמוך לכבישים אלה זמן רב, העירו כי הכבישים נסללו שנים רבות לפני הקמת מפעל האסבסט בעיר. לאחר שלא נמצא אסבסט הוחלט בעירייה, לנצל את העובדה שהכבישים נקדחו ובאותה ההזדמנות לסלול כביש חדש."

לטענת התושבים, הסלילה נעשתה "בשלומיאליות ובחלמאות תוך שימוש לא נכון ובלתי זהיר בציוד הנדסי כבד וחשיפת העובדים ותושבי הרחוב לענני אסבסט שעלו ממצבורים גלויים לעין בשולי הכביש."

עוד טענו כי העירייה אף החליטה כי יש צורך לפנות מפסולת אסבסט דחוסה את השביל בדרך לבית ספר "טרומפלדור" המשמש מדי יום מאות ילדים. בשל מסוכנות הכביש ניתן היה לטפל בו רק בחופשות אך גם אז לטענתם העירייה לא טיפלה בשביל "וזאת למרות איומי המשרד להגנת הסביבה כי אם לא תטפל בבעיה בדחיפות יילקח ממנה הכסף. בסופו של עניין, עקב התנהלותה האיטית ומחדלי העירייה החליט המשרד לאיכות הסביבה לבטל את ההתחייבות הכספית שלו וכך - עבודת הניקוי מעולם לא בוצעה והכסף ירד לטמיון."

התנהלות העירייה לטענתם "עולה כדי חוסר איכפתיות ורשלנות בלתי נסבלת תוך התעלמות מהנזק הנגרם לתושבים ובזבוז כספי ציבור". באת-כוח התושבים, הקליניקה להגנת הסביבה בפקולטה למשפטים באוניברסיטה העברית בירושלים, מוסיפה בתביעה כי "הגיע הזמן שטיפול רשלני במפגעים סביבתיים יוכר כנזק בר-פיצוי. לא יתכן, שגופים ובייחוד רשויות ציבוריות, יתעלמו ממפגעים סביבתיים במשך שנים ובכך יסכנו לשווא את אזרחי המדינה".


המקור:
אתר Nfc (רותי אברהם)