תשובת השבוע ממרכז המידע 28.11.10
השאלה:
האם קיים תקן לבטיחות מתקני שתייה?

1. תקינה ישראלית
סקירת מקורות התחיקה הישראלית בנושא בטיחות מתקני שתייה של מים חמים/קרים לא העלתה תקן ספציפי לעניין. עם זאת, קיים תקן ישראלי ת"י 900 הדן בנושא "בטיחות מכשירי חשמל לשימוש ביתי ולשימושים דומים: דרישות כלליות". התקן מורכב מ-43 חלקים הדנים בהיבטי הבטיחות של מכשירי חשמל לחימום ובבטיחות מכשירי חשמל המונעים חשמלית.

תקציר התקן:
תקן זה דן בבטיחות מכשירי חשמל לחימום ובבטיחות מכשירי חשמל המונעים חשמלית, המיועדים לשימוש ביתי או לשימושים אחרים דומים, שמתחם הנומינלי אינו גדול מ-250 וולט במכשירים חד-מופעיים ומ-440 וולט במכשירים תלת-מופעיים. אין תקן זה בא לגרוע מהוראות כל דין.

תקציר של חלק 1 של התקן:
תקן בין לאומי זה דן בבטיחות מכשירי חשמל ביתיים דומים, אשר המתח הנקוב שלהם אינו עולה על 250 וולט למכשירים חד-מופעים ולמכשירי זרם ישר ועל 480 וולט למכשירים אחרים. תקן זה חל, ככל שישים, גם על מכשירים שלא קיים לגביהם תקן ישראלי או תקן בין-לאומי ייחודיים. הערה: עד לפרסום תקן ישראלי ייחודי לצעצועים חשמליים חל על צעצועים חשמליים התקן הבין-לאומי IEC 62115 משנת .2003 תקן זה חל גם על מכשירים שאינם מיועדים לשימוש ביתי רגיל, אך אשר מהווים, אף על פי כן, מקור סכנה לציבור, כגון מכשירים המיועדים לשימוש על ידי אנשים לא מקצועיים בבתי מלאכה, בתעשייה הקלה ובחוות חללאיות. ככל שהדבר מעשי, תקן זה דן בגורמי הסיכון השכיחים הנובעים ממכשירים, שכללל האנשים נחשפים להם בתוך הבית ובסביבתו. עם זאת, בדרך כלל, תקן זה אינו מביא בחשבון: - שימוש במכשירים על ידי ילדים קטנים או על ידי אנשים מוגבלים, ללא השגחה; - משחק במכשירים בידי ילדים קטנים.

ניתן לעיין בתקנים ולרכושם בספריית מכון התקנים הישראלי ברחוב חיים לבנון 42, תל אביב, טל' 03-6465191.

2. תקינה זרה
קיימים בין היתר שני תקנים של ארה"ב ותקן אוסטרלי:
  • UL 399 Drinking Water Coolers.
  • MIL-C-24166B(1) Cooler, Drinking Water, Mechanically Refrigerated, Self-Contained, Naval Shipboard.
  • AS/NZS 3350.2.75 Water cooler.

  • (יעקב מאירסון , 48277)