תשובת השבוע ממרכז המידע 18.05.03
השאלה:
מהם אמצעי הבטיחות בביצוע עבודות להחלפת גג מאסבסט מלט?

ביצוע עבודות החלפת גג מאסבסט צמנט דורש שהמבצע וגם המפקח/יועץ/מתכנן הפרויקט יענו לקריטריונים שקבע המשרד לאיכות הסביבה ובנוסף עליהם לעבור הכשרה והסמכה מתאימים - בהתאם להנחיות דלהלן:
א. הנחיות בדבר הקריטריונים הנדרשים ממבצע (קבלן) ל"עבודות בניה באסבסט".
ב. הנחיות בדבר הקריטריונים הנדרשים ממפקח/יועץ/מתכנן פרוייקט ל"עבודות בניה מאסבסט".

בנוסף לכך על מבצע העבודה לבצע העבודה בהתאם לתקנות הנגזרות מ"פקודת הבטיחות בעבודה (נוסח חדש) התש"ל 1970 " תוך תשומת לב ל:
א. תקנות הבטיחות בעבודה (עבודה על גגות שבירים או תלולים) התשמ"ו - 1986" - בנושא זה קיימת חוברת של המוסד לבטיחות ולגיהות "בטיחות בעבודה על גגות שבירים, תלולים או חלקלקים" (ח-075) אותה ניתן להשיג ביחידת ההפצה של מוסדנו, רח' הים 2, בת-ים, (מגדלי ים התיכון), טלפון: 6575147/8-03.
ב. "תקנות הבטיחות בעבודה (גיהות תעסוקתית ובריאות הציבור והעובדים באבק מזיק התשמ"ד - 1984".

מעבר לכך, קיים מידע נוסף ב:

א. באתר האינטרנט של המוסד לבטיחות ולגיהות: www.osh.org.il
  1. חוברת שפרסם "מרכז המידע" של המוסד לבטיחות ולגיהות - "מבנים תעשייתיים בעלי קירות או תיקרות אסבסט" (ת-99), ובה התייחסות מפורטת לבעיית הסיכונים שבשימוש במבנים העשויים מאסבסט, וכן פתרונות מומלצים בכלל וכיצד לטפל בגג אסבסט קיים על מנת למנוע את התפוררות סיבים ממנו.
  2. לוחות אסבסט צמנט: שאלות ותשובות, מאת רון וייזינגר.
ב. באתר האינטרנט של המשרד לאיכות הסביבה: www.sviva.gov.il
  1. הנחיות לעבודה עם מוצרי אסבסט צמנט וסילוק הפסולת.
  2. הנחיות לציבור הרחב על דרך הטיפול בחומרים ובמוצרים המכילים אסבסט.
בחומר הנ"ל קיימת "הודעה על הסמכת מעבדות ובודקי מעבדה" לפי תקנות הבטיחות בעבודה (גיהות תעסוקתית ובריאות העובדים באבק מזיק) התשמ"ד 1984. (ילקוט פרסומים 5054 - 14.2.2002).

במידה וקיימים במבנה לוחות מאסבסט צמנט שבורים יש לפרקם ולהחליפם בלוחות תקינים - העבודה במקרה זה אמורה להתבצע כאמור לעי"ל על ידי קבלן מורשה מטעם המשרד לאיכות הסביבה כאשר אופן הביצוע (ופינוי הלוחות השבירים) יהיה בהתאם להנחיות שהוזכרו לעיל.

(ישראל שרייבמן , 27495)