תשובת השבוע ממרכז המידע 17.05.05
השאלה:
מהן דרישות בטיחות בעבודה עם דטרגנטים?

1. דטרגנטים - חומרי ניקוי שונים המכילים מרכיבים שהם חומרים כימיים: היפוכלוריטים (בחומרי חיטוי), חומצות (בתכשירים לניקוי כיורים , אסלות ובחומרים להסרת אבנית), סודה קאוסטית או סולבנטים שונים בתכשירים להסרת שומן. כל המרכיבים הנ"ל הם חומרים מסוכנים לכל דבר. חשוב לנקוט אמצעי זהירות מפני הסיכונים הטמונים בהם. הדבר חשוב עוד יותר, כאשר מדובר בניקיון מוסדות ציבוריים, מכיוון שקבלני ניקיון נוהגים להשתמש בחומרים מרוכזים יותר, מאשר החומרים המקובלים במשק בית. לכן חשוב לוודא שכל תכשיר ספציפי יהיה ארוז ומסומן לפי דרישות התקן מס' 2302 (סיווג, אריזה , תיווי וסימון של חומרים מסוכנים ). יש לבדוק שעל התווית רשומים הוראות בטיחות ואמצעי זהירות בעבודה עם התכשיר שבשימוש. רצוי שהחומר יהיה מיוצר על ידי חברה שעומדת בדרישות התקן.

2. יש לזכור שחומרים כימיים שונים עלולים להגיב אחד עם השני בצורה מסוכנת , ולכן אין לערבב ביניהם ללא הנחיות בהתאם.
אחת הדוגמאות לתגובה מסוג זה , היא תגובה בין שני חומרי הניקוי הנפוצים " מי אש " (HCl ) ו אקונומיקה (NaClO ). בערבוב של החומרים האלה מתרחשת תגובה כימית ונפלט גז רעיל כלור.
פגיעה בעיניים היא אחת התגובות השכיחות בעבודת תחזוקה, כאשר מנסים לשפוך לביוב סודה קאוסטית מרוכזת. במגע בין הסודה הקאוסטית לבין המים נוצר חום רב, הגורם להתזת החומר ולפגיעות בעובד הכפוף מעל הכיור.

3. בעבודות עם חומרי ניקוי יש להיזהר מפגיע בעור הידיים (להשתמש בכפפות ) ומפגיע בעיניים (להשתמש במשקפי מגן) העלולה להתרחש עקב התזת רסיסים שונים על החלונות, מכשירים וכו'. בנוסף מומלץ לשים לב שבניקוי מתגי חשמל לא יהיה מגע עם מים.

4. אומנם לשימוש ביתי, אין דרישה להחזיק גיליון בטיחות עבור החומרים אך כאשר משתמשים בחומרים הנ"ל בתהליך טכנולוגי (לא לעבודות ניקיון כגון שטיפת כלים סניטריים, חלונות וכו') יש לעבוד בהתאם להנחיות של גיליון הבטיחות (MSDS) שהוא ספציפי לגבי כל חומר וחומר. בגליון הבטיחות רשומים ההנחיות לאיחסון, הובלה ושימוש בחומר וסיכוני בריאות.

הדרישה לכך מופיעה ב"תקנות הבטיחות בעבודה (גליון בטיחות, סיווג, אריזה, תווי וסימון
של אריזות), התשנ"ח-1998"

"צירוף גליון בטיחות לחומר
תקנה 3. (א) יצרן, יבואן, סוכן או משווק של חומר מסוכן -
(1) יארוז או יוודא אריזת החומר, לפי הענין, בהתאם לדרישות התקן ויסמן את האריזה בהתאם לדרישות התקן;
(2) יצרף אליו גיליון בטיחות.
(ב) מחזיק במקום עבודה יחזיק ברשותו גליון בטיחות של כל חומר מסוכן שמקום העבודה עוסק בו; העתק מהגליון יוחזק במקום נגיש ובהישג ידם של העובדים במקום העבודה.
(ג) עובד במקום עבודה המופקד על קבלת חומר מסוכן במקום העבודה מאחד מהמנויים בתקנת משנה (א), יוודא כי לחומר המסוכן צורף גליון בטיחות."

כמו כן בתהליך טכנולוגי יש לפעול בהתאם לדרישות התקנות הרלבנטיות וביניהן גם לתקנות דלהלן:
  • תקנות רישוי עסקים (מפעלים מסוכנים) התשנ"ג-1993.
  • תקנות החומרים המסוכנים (סיווג ופטור) - התשנ"ו 1996.

    (יטה סקונדו , 33074)