תשובת השבוע ממרכז המידע 12.01.11
השאלה:
האם יש חובה לבדיקת סירי בישול על ידי בודק מוסמך?

על מנת שסיר-הבישול שברשותכם יחשב כקולט קיטור עליו לענות להגדרה של "קולט קיטור", כמתחייב ע"פ פקודת הבטיחות בעבודה ( נוסח חדש) ,תש"ל 1970 להלן מתוך : פרק א' , הגדרות "קולט-קיטור" - מכל או מיתקן המשמש להכיל קיטור בלחץ גדול מלחץ אטמוספרי, למעט דוד-קיטור, מכל-קיטור, צינור או נחשון לקיטור וחלק ממניע ראשי;

מכיוון שקיימים דגמים שונים של מערכות לחימום מזון, מוצע שבנושא סיר בישול ספציפי לחובת ביצוע בדיקות תקופתיות ואחרות (כמתחייב לגבי דוד קיטור או קולט קיטור) ,תיבחן מקרוב בשטח על ידי בודק מוסמך שיחווה את דעתו בהתאם.

בדיקות - קולט קיטור

להלן מתוך הפקודה : סימן י"א: קולטי קיטור בדיקה (תיקון התשל"ד) 110
קולט קיטור על כל אבזריו ייבדק ביסודיות על ידי בודק דוודים מוסמך, במידה שמבנהו של הקולט מרשה לעשות כן, לפחות אחת לעשרים וששה חדשים.

ראה גם ב-
תקנות הבטיחות בעבודה (בדיקה בלחץ הידרוסטטי של מיתקן לחץ),התשנ"ו-1995 פרק ג': קולט קיטור בדיקה בלחץ הידרוסטטי (תיקון התשנ"ז)
3. קולט קיטור ייבדק בלחץ הידרוסטטי בידי בודק דוודים מוסמך במקרים אלה:
(1) בגמר ייצורו ולפני התקנת הבידוד בו;
(2) אחרי ביצוע תיקונים, שכללו ריתוך בחלקיו החשופים ללחץ של קולט הקיטור או בכל תיקון אחר שקבע בודק הדוודים המוסמך כי הוא מחייב בדיקה כאמור;
(3) אם הוא חסר תיעוד על לחץ התכן או על בדיקות קודמות;
(4) כל 10 שנים משנת ייצורו והחל בשנה ה-21 - כל 6 שנים נוספות,
למעט אם הוא קולט קיטור שהכפל של לחץ התכן (בר) בנפחו (ליטרים),
פחות מ-200 ושלחץ התכן אינו עולה על 8 בר; (5) לפי שיקול דעתו של בודק הדוודים המוסמך;
(6) לפי קביעת מפקח עבודה אזורי.

לא אותרה על ידינו התייחסות בתחיקה לסירי בישול המחוממים על ידי מים חמים, אי לכך מומלץ לבדוק את התקן שלפיו יוצר הסיר באם קיימת דרישה לבדיקות תקופתיות, לחילופין מומלץ גם להתייעץ עם בודק מוסמך שיראה את הסירים ויחווה את דעתו באם נדרש.

( דוד זיו , 48575)