www.osh.org.il

יולי 2008

 

להיפטר מהגבר-גבר

מאת: מאת רובין איליי ודברה מאיירסון *

פורסם ב – TheMarker. על-פי Harvard Business Monday Morning.

 

מחקר שבוצע באסדות נפט בארה"ב הראה כי כשהעובדים נפטרו מהצורך להפגין את גבריותם, היעילות, הבטיחות והתפוקה של האסדה השתפרו לאין ערוך.

 

מה יכולים מנהלים בחברות צווארון לבן ללמוד מהפועלים השחורים באסדת נפט? בעיקר - שוויתור על התנהגות מצ'ואיסטית יכול להוביל לביצועים טובים יותר בעבודה.

זהו אחד הממצאים העיקריים שעלה ממחקר שביצענו בשתי אסדות נפט, במהלכו בילינו כמה שבועות מתוך פרק זמן של 19 חודשים על האסדות - בעודנו חיות, אוכלות ועובדות לצד הצוות.

אסדות נפט הן מקומות עבודה מלוכלכים, מסוכנים ותובעניים, שבאופן מסורתי עודדו תצוגת כוח, תעוזה ומיומנות טכנולוגית, הנחשבים למאפיינים גבריים. ואולם, במהלך 15 השנים האחרונות, האסדות שבדקנו נפטרו באופן מכוון מאותה תרבות מאצ'ואיסטית לטובת סביבה שבה גברים מודים בשגיאותיהם ובוחנים כיצד חרדה, לחץ או היעדר ניסיון גרמו להם לבצע טעויות.

עובדים אלה למדו להביע הערכה זה כלפי זה בפומבי ולבקש ולהציע עזרה באופן תדיר; הם העבירו את המוקד מהוכחת גבריותם למטרות גדולות וראויות יותר, כמו הגברת הבטיחות, דאגה לרווחת העובדים וביצוע עבודתם ביעילות.

השינוי דרש גישה חדשה לגמרי לעבודה - גישה שחילחלה מהדרגים הגבוהים כלפי מטה. ההנהלה העריכה כי אם לא ניתן לחשוף טעויות וללמוד מהן, אי אפשר להגיע לרמת בטיחות או יעילות מירבית. העובדים, מצדם, למדו כי כדי לשפר את תנאי הבטיחות ואת הביצועים בסביבה מסוכנת, עליהם להיות פתוחים לתפישות חדשות, שקראו תיגר על ההנחות המוקדמות שלהם.

שיעור התאונות ירד ב-84%

העמדה החדשה חשפה שני דברים: קודם כל, לא רק שמרבית ההתנהגות המצ'ואיסטית היתה מיותרת, אלא שהיא גם הפריעה בביצוע העבודה. בנוסף, תפישת המנהיגות החזקה - שהיתה חלק בלתי נפרד ממנה - דרשה שינוי. העובדים גילו כי האנשים שבעבר היו מגיעים למשרות הבכירות - "הבריונים הגדולים והמרושעים ביותר", כפי שמתאר אותם אחד העובדים - לא בהכרח היו הטובים ביותר בשיפור בטיחות ויעילות. מי שהצטיינו בכך היו דווקא אנשים עם תחושת שליחות ואכפתיות, שידעו להקשיב והיו מוכנים ללמוד.

ב-15 השנים שבהן יושמו שינויים בהתנהלות הגברים בנורמות ההתנהגות, בתפישות ובתקנות החברה, ירד שיעור התאונות ב-84%, ואילו התפוקה (כמות חביות הנפט שהופקה), היעילות (עלות הפקת חבית) והאמינות (תקופה של פעילות תקינה ללא כשל) - עלו אל מעבר לרף הקודם שהציבה החברה. ברור כי אם גברים בסביבה האולטרה-גברית באסדות נפט יכולים להיפרד מהאידיאל המצ'ואיסטי ולשפר את ביצועיהם, על אחת כמה וכמה שגברים באמריקה התאגידית יכולים לעשות זאת.

אינספור מחקרים בחנו את עלות המצ'ואיסטיות בהקשרים שונים - מאווירונאוטיקה והיי-טק ועד למשפט. מחקרים אלה מראים כי ניסיונות הגברים להוכיח את גבריותם פוגעים בתהליכים שונים בחברה - מהכשרה של עובדים חדשים ועד יכולת קבלת ההחלטות.

להתמקד בדרישות האמיתיות של התפקיד

לא פעם אנו שומעות על מקרים שבהם התנהגות מצ'ואיסטית במקום העבודה הובילה להדחה של עמיתים למקצוע לשוליים, להפרות זכויות אדם ואזרח וליצירת נתק בין גברים לבריאותם, לרגשותיהם ולקשרים שלהם עם אחרים. לשאיפת הוכחת הגבריות יש מחיר גבוה - אותו משלמים הן העובדים והן הארגונים שמעסיקים אותם.

ואולם, נשאלת השאלה: במה נעוצה הבעיה? ברור הרי שאין פסול בשימוש ב"תכונות גבריות" בסביבת העבודה, בפרט בהתחשב בכך שמשימות רבות דורשות אגרסיוויות, כוח, או ניתוק רגשי.

נראה כי שורשי הבעיה נטועים במאמציהם של גברים להוכיח את עצם גבריותם - בין אם בסביבה מסוכנת כמו אסדת נפט ובין אם בסביבה היוקרתית והמוגנת של משרדי ההנהלה. לדעתנו, באמצעות יצירת תנאים הממקדים אנשים בדרישות התפקיד האמיתיות, במקום בדימויים סטריאוטיפיים המזוהים עם ביצועים - יוכלו ארגונים "לשחרר" את עובדיהם ולאפשר להם לבצע את עבודתם על הצד הטוב ביותר.


 

 

 

 

רובין איליי היא מרצה להתנהגות ארגונית בבית הספר למינהל עסקים של הרווארד; דברה מאיירסון היא מרצה שותפה לחינוך ולהתנהגות ארגונית באוניברסיטת סטנפורד.

 

פורסם בהארץ – TheMarker. על-פי Harvard Business Monday Morning.