www.osh.org.il

מאי 2008

 

דיכאון במקום העבודה

ערכה: ליבנת כהן *

 

אנשים הסובלים מדיכאון מסתגרים בעצמם, מאבדים עניין בפעילויות הרגילות שלהם, אין להם אנרגיה, או שיש להם אנרגיה מועטה, הם עצובים, עצבניים או עוינים ו/או מיואשים.

אצל עובדים הנמצאים בדיכאון גוברת הנטייה למעורבות בתאונות ולביצוע טעויות. הם סובלים מקושי בריכוז ובקשיים בקבלת החלטות. עובדים אלה מסכנים את בטיחותם שלהם ואת בטיחות העובדים האחרים במקום העבודה.

דיכאון הוא מחלה רפואית רצינית. המדובר ביותר מאשר רק תחושה של עצבות למשך מספר ימים. מצב הרוח הדיכאוני והתחושות הנ"ל נמשכות במשך שבועות מספר, מחמירות ולבסוף מפריעות בחיי היום יום.

כשלושה מילון קנדים (לערך) יסבלו מדיכאון בחייהם. אנשים בשנות העבודה, בין גיל 24 ל-44 הם המושפעים העיקריים. 11% מהעובדים הקנדים ציינו במחקר שנערך לאחרונה, שהם אובחנו כסובלים מדיכאון. אחד מחמישה עובדים מאמין שהוא סובל מדיכאון אבל אף פעם לא אובחן ככזה. ואכן מחקרים מאוחרים מאשרים שרוב האנשים שסובלים ממחלות מנטליות לא מאובחנים ולא מטופלים כראוי.

העובדה שהחולים במחלת הדיכאון ששכיחותה גבוהה אינם מאובחנים ואינם מטופלים, עולה לכלכלה הקנדית מיליארדים של דולרים בשל אובדן בפרודוקטיביות ובהיעדרות של העובדים. בעיות בריאות מנטלית יקרות יותר (מקום עבודה ועלויות טיפול רפואי) מאשר תנאי בריאות פיזיים.

אנשים שסובלים מדיכאון מתאמצים להסתיר את מחלתם בעבודה מתוך חשש לפגוע בסיכוייהם להתקדם בעבודה, חשש להינזף או להיות מפוטרים.  הם מתביישים בתחושתם המדוכדכת או בהתנהגותם , ותחושת בושה עלולה למנוע בקשת עזרה. יתכן גם שהם לא יודעים שיש להם מחלה לגיטימית הניתנת לטיפול.

יש אנשים הסובלים מדיכאון שצורכים אלכוהול ו/או סמים בכדי לנסות להתמודד עם מחלתם.

אדם יכול להגיע למצב של הסתגרות בעצמם עד כדי אי יכולת לקום מהמיטה ולהתמודד עם חיי היומיום. "ימי המחלה" שלהם, התכופים, והבלתי מוסברים שלהם, עלולים לגרום למשפחתם ולעמיתיהם בעבודה לכעוס עליהם, ויש מקרים שההיעדרויות שלהם מובילות לפיטוריהם. שיעור היעדרות גבוה, שיעור תחלופה גבוה ואובדן פרודוקטיביות כל אלה עלולים להשפיע על "השורה התחתונה" (רווחים) של הארגון ועל תפקודו הכולל.

אם קימת התייחסות שלילית במקום העבודה לנושא מחלות מנטליות ודיכאון, העובדים החולים במחלה עלולים לסבול בשקט ולא לבקש עזרה. אם לא מטפלים בדיכאון, הוא עלול להימשך חודשים או שנים ולהסתיים אפילו במוות. 15% מהסובלים מדיכאון בדרגה חמורה מתאבדים. (ע"פ נתונים של Canadian Mental Heath Association)

 

סימנים המעידים על דיכאון

דיכאון יכול להתחיל באופן הדרגתי או פתאומי. אדם מדוכא מבחינה קלינית יראה יותר מבודד ומכונס בעצמו מאשר בדרך כלל. למרות שלא כל אחד סובל ממחלה זו באותה הדרך, להלן מספר סימנים שכיחים:

  • עצבות.
  • איבוד עניין או הנאה בפעילויות שקודם לכן האדם המדוכא נהנה מהן.
  • שינוי במשקל.
  • קושי להירדם או שינת יתר.
  • אובדן אנרגיה, עייפות כרונית.
  • איטיות בדיבור.
  • שימוש יתר בסמים והתמכרות לאלכוהול.
  • תחושת חוסר ערך, חוסר תקווה או ייאוש.

 

ניתן לראות את הסימנים הבאים במקום העבודה, אצל עובד הסובל מדיכאון.

·         קושי בקבלת החלטות.

·         נטייה למעורבות בתאונות.

·         הגדלת שיעור הטעויות בעבודה.

·         קושי בריכוז.

·         ירידה בפרודוקטיביות.

·         ירידה במהימנות.

·         איחורים תכופים, עלייה בשיעור ההיעדרויות.

·         חוסר התלהבות לעבוד.

 

אדם הסובל  ממספר סימנים אלה למשך יותר ממספר שבועות צריך לפנות לעזרה.

 

קבלת עזרה

אם עובד חושב שעמיתו סובל מדיכאון, עליו להמשיך להתייחס אליו בכבוד. אפשר לתת לסובל מדיכאון תחושה שהוא מוערך במקום העבודה ולעודד אותו ביום יום. בנוסף, יש לעודד את הסובל מדיכאון לפנות לקבלת סיוע. ניתן לפנות לקבלת עזרה רפואית או לטיפול פסיכולוגי. קודם כל יש צורך שהסובל מדיכאון יעשה את הצעד הראשון, יחפש עזרה ויקבל סיוע מקצועי.

 

טיפול בדיכאון עוזר לשיפור הפרודוקטיביות

כשהדיכאון מאובחן, עזרה עשויה לעשות את ההבדל ל-80% מהסובלים מדיכאון, היא מאפשרת להם לחזור לפעילות סדירה.

ע"פ תוצאות מחקר שפורסם במהדורה 26 של the American Medical Association (JAMA)  - עובדים שהיו בדיכאון והשתתפו בתוכנית שכללה סיוע טלפוני, סבלו מפחות סימפטומים, עבדו יותר שעות ונשארו יותר זמן בתפקידם מאשר עובדים שסבלו מדיכאון וקיבלו טיפול "מקובל". המחקר "טיפול מוגבר בדיכאון ותוצאות עבודה"  מצא שמתן סיוע ל"מדוכאים"  באמצעות תוכנית שעודדה אותם לקבל טיפול חוץ והפנתה אותם לטיפול נפשי ו/או לקבלת תרופות, גרמה לשיפור הפרודוקטיביות שלהם, לשימור גבוה יותר של צוות העובדים ותרמה למצב רוח טוב יותר של אנשי הצוות.

התוצאות מצביעות על כך שהתועלת שיש במתן טיפול לעובדים שנמצאים בדיכאון כוללת לא רק את  שיפור בריאותם, אלא גם משפרת את הרווחים של הארגון. הערך הכלכלי למעסיקים במונחים של  הדרכה ועלויות שכר מצביעות על כך שמעסיקים רבים מרווחים מהשקעתם ממתן סיוע  ומטיפול בעובדים שסובלים מדיכאון.

שורה תחתונה - כולם מרוויחים מטיפול טוב יותר בדיכאון.

 

 

 

נערך ע"י ליבנת כהן M.A בפסיכולוגיה ארגונית, מרכז המידע, המוסד לבטיחות ולגהות, ע"פ

Canadian Centre for Occupational Health and Safety

Volume 5, Issue 10 – October  2007

http://www.ccohs.ca/newsletters/hsreport/issues/2007/10/ezine.html?id=10043&link=1#inthenews