www.osh.org.il

ינואר 2008

 

חשיפה לחומר הכימי אתילן תלת כלורי

מעלה הסיכון לפרקינסון

מאת: ד"ר שרה דיקשטיין *

 

תוצאות סקר שפורסם לאחרונה על ידי חוקרים מאוניברסיטת קנטאקי, מתאר מעקב אחר 30 עובדי תעשיה, אשר נחשפו לחומר אתילן תלת כלורי (טרי-כלורו-אתילן, (TCE במשך עשרות שנים במהלך עבודתם בתעשיית המתכת. ממצאי המחקר מעידים על כך שבקרב שלושה מהנבדקים שעבדו בסמוך למקור שלTCE , ושנחשפו באופן כרוני לחומר הן בנשימה והן במגע עורי ישיר וללא כפפות הגנה, נמצאו בבדיקות נוירולוגיות עדויות למחלת הפרקינסון - מחלה ניוונית של מערכת העצבים, המאופיינת בהפרעות מוטוריות טיפוסיות ומתרחשת בעקבות הרס מתמשך של תאי עצב (נוירונים), בעיקר אלו המייצרים את הנוירוטרנסמיטור דופמין באזור במוח שאחראי לעידון ותיאום התנועות המוטוריות.

 

בנוסף להם, בקרב כמחצית העובדים הנבדקים שעבדו בסמיכות מקום ונחשפו לאדי החומר, נמצאה עדויות של מחלת הפרקינסוניזם (מושג רחב לתיאור הפרעות במערכת העצבים בעלי תסמינים דומים למחלת הפרקינסון), כולל פגיעה משמעותית בתנועה המוטורית.


בקרב המחצית האחרת של הנבדקים  שעבדו במיקום מרוחק יותר ממקור ה- TCE, לא דווח אמנם  על סימנים של פרקיסוניזם, אולם התנועות המוטוריות העדינות שלהם נמצאו איטיות יותר לעומת אנשים בני אותו גיל שלא נחשפו לחומר.

 

במחקרים נוספים במודל חיות, מצאו החוקרים כי חשיפה ל-TCE  בחולדות דיכאה תפקודים של מיטוכונדריה (גופיפים בציטופלסמה המספקים אנרגיה לתא) באזור במוח המייצר דופמין - כימיקל השולח אותות השולטים בתנועה. כלומר, פגיעה באיזור זה במוח על ידי ה- TCE גרמה לתגובה מקבילה לזו המאפיינת את מחלת הפרקינסון. 

 

ראוי לציין כי בנוסף לשימוש הרחב והמתועד של ה- TCE בתעשייה (בעיקר בתעשיות מתכת אזרחיות וצבאיות), החומר נמצא גם במי שתייה, מים עיליים (מים הנמצאים מעל פני הקרקע) וקרקע ליד אזורים בהם נעשה שימוש בחומר. בנוסף, החומר משמש גם כממס למספר רב של תרכובות אורגניות, בתעשיית המזון להוצאת הקפאין מהקפה ובתהליך הכנה של תמציות תבלינים.

 

עדויות הקושרות את החשיפה לחומר TCE במקום העבודה ומחלת הפרקינסון, מצטרפות לעדויות לגבי השפעה דומה של חומרי הדברה.

 

 

ד"ר שרה דיקשטיין, מרכז מידע של המוסד לבטיחות ולגיהות.

 

המקור:

Gash DM, Rutland K, et al. Trichloroethylene: Parkinsonism and complex 1 mitochondrial neurotoxicity. Ann Neurol. Dec 21, 2007