www.osh.org.il

אוקטובר 2007

 

שימוש בנעלי קרוקס בקרב עובדי בתי חולים – חשמל סטטי 

מאת: ד"ר שרה דיקשטיין *

 

השימוש בנעלי הקרוקס הפך פופולרי בשנים האחרונות בקרב רבים החל מילדים ועד קשישים. עובדים הנדרשים לעמוד שעות רבות על רגליהם, כדוגמת עובדי מטבח ומסעדות, גננים, אחיות ורופאים בבתי חולים מרבים להשתמש בנעלי הקרוקס.

על פי פרסום בעיתון השבדי, The Local, מחודש אפריל 2007 (1), עומדת להתקבל החלטה האוסרת על עובדי בית החולים בלקינג', שבדרום שבדיה, לנעול נעלי קרוקס בשל החשש כי החשמל הסטטי שהצטבר בעקבות השימוש בהם, הוא שהשבית לזמן קצר כמה מכשירים רפואיים החיוניים להצלת חיי חולים. מכשיר הנשמה לתינוקות היה בין מכשירים חשמליים אלו. פרסום זה מבוסס על ידיעה שפורסמה בעיתון הרפואי השבדי היומי Degans Medicin באפריל 2007 (2). 

ההערכה של דובר בית החולים בלקינג', מר ביורן לופקויסט, היא שהקרוסליט (Croslite), החומר המרכיב את נעלי הקרוקס, הינו בעל יכולת להיטען ב-25,000 וולט ולהתפרק באיטיות מחשמל זה, בהיותו חומר מבודד. לעומת זאת, מדידות של רמות חשמל סטטי שבוצעו בבית חולים במזרח שבדיה, בעיירה אורנסקולדויק, בו הרצפות עברו טיפול למניעת היווצרות חשמל סטטי לא העלו כל בעיתיות בשימוש בנעלי הקרוקס בקרב העובדים (3).

העיתונים השבדיים (1,2) מדווחים כי בנורבגיה האיסור על השימוש בנעלי הקרוקס בקרב עובדי בית החולים פורדה (Forde)  נכנס כבר לתוקף בעקבות אירוע דומה של פגיעה במכשור חשמלי במחלקת פגים. גם בבתי חולים באנגליה בוחנים אפשרות לאסור את נעילת הקרוקס כפי שעולה מפרסומי עיתונות מחודש ספטמבר 2007 (4).

סיבה נוספת לאיסור השימוש בנעלי הקרוקס בקרב עובדי בתי החולים היא סיבה בטיחותית, משום שאין הן מגינות על כפות הרגליים מפני חדירת מזרקים שעלולים ליפול עליהן. לדוגמא, בתי חולים בפיטסבורג שבארצות הברית (5) ובאוטווה בקנדה (6) החלו לאחרונה לאסור על עובדיהן להשתמש בנעליים אלו.

 

להלן תגובה לנושא שהתקבלה מחברת CROCS העולמית, כפי שהועברה על ידי נציג חברת קרוקס בישראל, מר אורי מנחם, במהלך אוקטובר , 2007 ובהמשכה -  תרגום התגובה כפי שהוכנה על ידינו:

"There are number of factors that contribute to the build-up of static electricity including temperature, humidity, flooring applications, types of material and the nature of the contact so it is unlikely that any one factor is the sole cause.  We know of no reason that Crocs would be any more susceptible to static electricity than other shoes such as sneakers and other types of footwear worn by medical professionals. Medical employees are one of many valued constituencies at Crocs and we intend to look into this issue more closely to ensure we are fully addressing the needs of our customers and the environments in which they wear our products."

ישנם מספר גורמים התורמים להצטברות חשמל סטטי. ביניהם נכללים טמפרטורה, לחות, סוגי ריצוף, סוגי חומרים ואופן המגע עימם, כך שאין זה סביר כי גורם אחד בלבד מהווה את הסיבה להיווצרות חשמל סטטי. נעלי קרוקס אינן רגישות לחשמל סטטי יותר מנעלי ספורט או כל סוג של נעליים אחרות הנמצאות בשימוש בקרב עובדים מקצועיים בבתי החולים.

עובדים בשירות הרפואי הינם קבוצה אחת מיני רבות של מועסקים הנועלים נעלי קרוקס ובכוונתנו לבחון סוגיה זו (של הצטברות חשמל סטטי, ש.ד) באופן מעמיק על מנת להבטיח שאנו עונים על צרכי לקוחותינו בסביבה בה הם נועלים את מוצרי החברה.

 

תגובה נוספת לנושא התקבלה במהלך חודש ספטמבר 2007 על ידי מר משה נצר, מומחה לחשמל סטטי, רפא"ל:

"להלן מספר הערות לידיעה אודות איסור הנעילה של נעלי קרוקס והמצב לכאורה בבתי החולים בארץ.

במדינות בהן החורף קר בהרבה מזה של ישראל, משתמשים בהסקה מרכזית לצורך חימום אשר אחת מתכונותיה הנה יצירת יובש בלתי רגיל בתוך האזור המחומם. הצירוף של נעליים מבודדות חשמל כמו הקרוקס, חיפוי רצפה מבודד ויובש מוגבר כאשר הלחות היחסית נמוכה מ- 40% יוצר בהכרח עליה בכמות המטען הסטטי הנצבר בגופו של אדם השוהה באווירה יבשה כזו. צריך לזכור שכל נעל עם סוליה מבודדת יכולה לגרום לטעינת יתר ולפריקה אלקטרוסטטית שבמקרה הטוב הינה מטרד לא נעים עקב הרגשת החישמול, ובמקרה הגרוע משבשת ציוד אלקטרוני תומך חיים כמו זה המוזכר בכתבה. נקודה נוספת למחשבה: בעת ישיבה על כסא, מטען סטטי יכול להיווצר כתוצאה מחיכוך בין הבגד החיצוני שלובש אדם עם חיפוי המושב והגב של כסא משרדי רגיל. לכן אם כבר שמים לב לנעליים כדאי מאוד לשים לב גם לביגוד החיצוני של הצוות הרפואי והחולים שלא יהיה מחומר סינתטי טהור אלא יכיל לכל הפחות 35% סיבי כותנה שהנו חומר היגרוסקופי סופח לחות ולכן מועיל בפיזור המטען הסטטי.

מהתבוננות באורחות הלבוש וההנעלה של הצוות הרפואי בארץ יכולתי להתרשם שרבים מהם לבושים בחלוקי כותנה כך שנושא הלבוש החיצוני העליון נפתר למעשה אך באשר לנעליים כאן קיימים סוגים שונים בהם כלולים הקרוקס נשוא הכתבה, נעלי סניקרס עם סוליות גומי, כפכפים שגם להם סוליות מבודדות וכיו"ב. לפני שגוזרים על הקרוקס גזר דין של "אין כניסה" אולי כדאי לברר באופן ניסויי (עניין של פחות משעה במזג אוויר יבש) את ההבדל בטעינת חשמל סטטי בגופו של אדם עם נעלי קרוקס ועם נעליים מסוג אחר בעלות סוליות מבודדות. להבנתי, לא יהיה הבדל משמעותי.

באשר למצב בארץ, באזור מישור החוף והשפלה הוא טוב יותר מזה שבארצות אירופה וצפון אמריקה תודות ללחות היחסית של האוויר שברוב ימות השנה הנה גבוהה מ- 40%. במרבית ימות השנה, אוויר טרי המוזרם לבית החולים גם כאשר מופעל חימום מרכזי, מביא איתו כמויות משמעותיות של לחות אשר מונעות את התופעה של טעינה אלקטרוסטטית של אדם, גם אם הוא נועל מנעלים עם סוליות מבודדות.

לסיכום, לא כדאי להיחפז וללכת בעקבות בתי החולים באירופה לפני שבודקים, כפי שמוצע לעיל, את התופעה של טעינה אלקטרוסטטית עם נעלי קרוקס לעומת נעילת נעליים אחרות מבודדות".

 

 

 

 

ד"ר שרה דיקשטיין, מרכז מידע של המוסד לבטיחות ולגיהות.

 

 

מקורות: