www.osh.org.il

יוני 2006

 

גיוון מטלות או גיוון עומסים?

מיקרוטראומה כגורם סיכון לנזקים בגב

מאת: יוהנה גייגר *

 

בגליון האחרון של העלון האלקטרוני (מאי 2006) הופיעה כתבה מאת עו"ד חיים קליר, בעקבות פסיקת בית הדין לעבודה בתביעת מבוטח בנושא נזקי מיקרוטראומה. הכתבה דנה בהיבטים המשפטיים של המקרה, ובשאלה באם עבודות מסוימות ייחשבו כגורם למיקרוטראומה של רקמות הגוף.

להערכתי, יש מקום לדון בהיבטים נוספים של המיקרוטראומה, בראיית התופעה כתהליך אנטומי. אם כך, השאלה הרלוונטית אינה האם האדם חזר פעמים רבות על אותה הפעולה, אלא האם מגוון הפעולות אשר ביצע הפעילו עומסים חוזרים על אותן רקמות באותו האיבר, על אף שבוצעו במהלך מטלות שונות.

 

תהליך המיקרוטראומה

הגדרתה המשפטית של מיקרוטראומה אינה תמיד זהה להגדרתה הרפואית:

על מנת להבין את תופעת המיקרוטראומה, יש לבחון את התהליך האנטומי הפוגע בשלמותן של רקמות הגוף בעת העבודה.

מיקרוטראומה היא פגיעה הנובעת מהצטברות הדרגתית של נזקים מזעריים לרקמת הגוף. נזקים אלה הנגרמים מעומסים חוזרים ונשנים על הרקמות, לרבות רקמות אלסטיות כגון גידים, כאשר עומסים אלה גוברים בהדרגה על יכולת התגובה האלסטית של הרקמה. לדוגמא, ניתן לכופף חוט מתכת בידיים ולהחזירו אחר כך לצורתו הקודמת. אך אם נמשיך ולכופף את חוט המתכת שוב ושוב, הלוך וחזור, המתכת תיחלש בהדרגה, ועלולה בסופו של דבר להישבר בהשפעת הכיפופים העדינים אך החוזרים.

באופן דומה, עומסים חוזרים ונשנים על אותם רקמות או סיבים, אף אם אינם מופעלים באותה צורה או באותו הכיוון המדויק, עלולים להצטבר עד לגרימת כשל רקמות.

 

האם פעולות מגוונות יוצרות עומסים מגוונים?

הגב התחתון הינו אזור המועד לעומסים רבים והידוע כמוקד לכאבים רבים וטרדניים. כאבי גב גורמים להפסד של מאות אלפי ימי עבודה כל שנה. כאבי גב מהווים אחת הסיבות הנפוצות ביותר לביקורים אצל רופא המשפחה. חלק ניכר מכאבי גב אלה קשורים לפעילויות היום יום של האדם.

אנו מבצעים פעולות רבות ומגוונות במהלך יום עבודתנו, אך האם העומסים המופעלים על הגוף גם הם מגוונים?

 

יומנו של עובד:

למשל, ניתן לבחון את הדוגמא של עובד שמחלק מזון או סחורה אחרת.

בתחילת יום עבודתו, העובד מעמיס סחורה מהמחסן לתוך המשאית. במהלך ההעמסה הוא עלול לבצע הרמות חוזרות הכרוכות הן בכיפוף הגב, והן בהרמת משקל בעת כיפוף, והן בנשיאת משאות ממקום למקום בתוך המחסן או בין המחסן למשאית.

העומס העיקרי של העמסת הסחורה נופל על הגב התחתון, הנפגע מעצם הכיפוף וגם מעומס המשקל המורם.

לאחר העמסת הסחורה, העובד יעלה לרכבו וייצא למסלול החלוקה. אך גם בעת הנהיגה, מופעל עומס רב על מבני הגב התחתון:

מנח הישיבה הסטטית מעביר עומס דחיסה רב על הדיסקים הבין חולייתיים; כמו כן עלולה להיווצר מתיחת יתר של הרצועות המחברות בין חוליה לחוליה, העלולות להתארך באופן מזערי בתהליך הנקרא "זחילה" (creep).  גם רקמות שרירי הגב נמצאות במתיחה, כאשר שרירי הבטן עלולים להיות במנח של רפיון.

 

אם בלימת הזעזועים ברכב לקויה, או אם הדרך משובשת, עלול להתווסף גורם שלישי לעומסים המופעלים על הגב התחתון, בנוסף לעומסים של הרמות ושל ישיבה: קפיצות, רטט או זעזועים חוזרים. גם עומסים אלו פוגעים ברקמות הגב, בפרט ברקמת הדיסק הבין חולייתי.

כאשר העובד מגיע ליעדו, ויורד בקפיצה למדרכה, זעזוע הנחיתה מורגש במבני הגב התחתון.

חלוקת הסחורה בבית הלקוח, בסופר או במכולת השכונתית כרוכה בעומסים נוספים של טלטול חפצים, כיפוף, ואף הושטת ידיים מעל לראש על מנת להוריד או לאחסן סחורה במדפים גבוהים.

יתר על כך, כאשר העובד העייף מגיע לביתו, וצונח בכורסא ל"מנוחה", הוא אינו משחרר את הלחצים מגבו, אלא מחמיר את העומסים המצטברים. ישיבה מפעילה על הדיסק הבין חולייתי עומסים גדולים יותר מאלו המורגשים בעת העמידה או ההליכה. 

 

מטלות שונות – עומסים מצטברים

במהלך עבודתו, ביצע העובד מטלות שונות – העמסה, פריקה, סידור סחורה במדפים, נהיגה - אך לכל המטלות השפעה דומה על הגב התחתון: הצטברות עומס על הדיסק ועל הפרקים.  

יש מקום לבחינה מעמיקה של נושא המיקרוטראומה, בהתייחס להיבטיה המשפטיים והרפואיים כאחד. ראוי לדון במשמעות האנטומית והרפואית של העבודה, והשלכותיהן של פעולות שונות על רקמות הגב.

 

הגורמים העיקריים לעומס מצטבר על הגב: הרמות, כיפוף, ישיבה

המבט המשפטי חשוב בוודאי, וראוי לדון בו, אך חשוב לזכור כי כל דיון משפטי מסוג זה נובע ממקרה מצער שניתן – אולי – למנוע. על אף העובדה כי רובם המכריע של עובדים – כשישים עד שמונים אחוזים – סובלים מכאבי גב תחתון ואף נאלצים לעיתים להיעדר מעבודתם בגלל כאבים אלה, רוב העובדים אינם נאלצים לפרוש מעבודתם או להגיש תביעות בבתי הדין. הבנת מהות העומסים המופעלים על הגב עשויה לסייע לכולנו לשמור על הגב תוך כדי עבודה, ולחסוך מאיתנו את הצורך בהוכחות משפטיות.

עבודות רבות כרוכות במגוון פעולות המפעילות עומסים מצטברים על הגב: עיקרן הן כיפוף, הרמת משאות וישיבה ממושכת. עבודה הכרוכה בשילוב של גורמים אלו עלולה להפעיל עומס רב על הגב, על אף גיוון המטלות.

 

מניעת הצטברות העומסים תלויה בגיוון אמיתי של תנוחות ותנועות הגב במהלך היום: מתיחת הגב לאחור לעיתים קרובות, קימה מישיבה והליכה של מספר צעדים.  בעת הישיבה ניתן להקטין את העומס על הגב ע"י כרית או גליל לתמיכה בשקע המותני, וסידור נאות של הכיסא ומשטח העבודה. יש לפעול להקטנת העומס בעת הרמות ע"י שימוש נכון בגב ושימוש נבון באמצעי ההרמה הזמינים. אמצעים אלו, הזמינים לכל עובד, עשויים למנוע הצטברות נזקים לגב.

 

 

 

 

 

יוהנה גייגר, פיזיותרפיסטית מוסמכת, יועצת ארגונומית.

 

 

כתבות נוספות של המחברת בנושאים קשורים, שהופיעו בעבר בבטאון "בטיחות":

1.       "מניעת כאבי גב בעבודה" גליון 262 אוקטובר-נובמבר 1999

2.       "ישיבה בריאה לגב בריא: עבודה משרדית ללא כאבים",  בגליון מס' 264 פברואר-מרץ 2000

 

מקורות:

 

1.        NIOSH Safety and Health Topic: Ergonomics and Musculoskeletal Disorders

2.        Cumulative Trauma Disorders in the Workplace Bibliography

3.        Musculoskeletal Disorders and the Workplace: Low Back and Upper Extremities (2001)

4.        John P. DiFiori, Overuse Injuries in Children and Adolescents. The Physician and Sportsmedicine - Vol 27 - No. 1 - January 1999