הכינוס הלאומי השמיני של האיגוד הישראלי לאיכות אברהם גולדמן*
הכנס הלאומי השמיני של האיגוד הישראלי לאיכות נערך בת"א בתאריכים 23-24 בנובמבר 2005 תחת השם: "איכות ובטיחות מעצימים מצוינות". שיתוף הפעולה וההשפעה ההדדית בין הבטיחות והאיכות מהווה נושא גובר והולך בשנים האחרונות, אולם זו השנה הראשונה בה הכנס משקף באופן פורמאלי תופעה מבורכת זו, הן בשם הכנס וכמובן בשלל המושבים וההרצאות שניתנו בכנס בנושאי ניהול הבטיחות וניהול הסיכונים. המוסד לבטיחות וגהות השתתף בכנס במושב שלם, בו הציג בפני המשתתפים את החשיבות והפשטות בהקמת מערכות ניהול משותפות לשיפור פעילות הארגונים בתחומי הבטיחות, תוך הצגת הרווח הכלכלי בהטמעת מערכות משולבות. מושב המוסד לבטיחות ולגהות במסגרת הכנס כלל ארבעה נושאים אשר ריכזו את המצוינות באיכות ובטיחות כגוף אחד והנכונות לפעיל אותו כמקשה אחת. במושב הציגו יועצים ומרצים מהטובים בתחומם:
מר צבי בנימיני - יועץ בכיר לבטיחות וניהול סיכונים – אשד משאבי ניהול והנדסה בע"מ. הנושא: "תקן לניהול בטיחות ובריאות ובתעסוקה ת"י 18001 – אורות וצללים מפרספקטיבה של חונך/מטמיע". קיימת חשיבות רבה להביא לכנס את נקודות המבט של הגורם החונך והמטמיע של ת"י 18001 בארגונים, על מנת לעמוד על קשיים צפויים בתהליכי ההטמעה של התקן. הדבר נכון שבעתיים לגבי מספר נושאים קריטיים שהצלחת התהליך תלויה בהם, כגון: אופן ביצוע הסקר הראשוני וניתוח הפערים בין המצב הקיים ודרישות התקן; הטמעת תהליך ניתוח הסיכונים, הערכתם ובקרתם; תהליכי הדרכה ופעילויות שונות לרתימת ההנהלה. המרצה הביא בפני המשתתפים לקחים ודוגמאות מניסיונו המעשי בהקמת והטמעת מערכות לניהול בטיחות וניהול סיכונים בארגונים עתירי סיכון שונים, מעולמות התעשייה, הבניה, התעופה, הרפואה והצבא.
אינג' אברהם גולדמן רכז "המוסד המורשה". הנושא: שילוב "המוסד המורשה" במערכות ניהול קיימות. שילוב ניהול הבטיחות והבריאות בתעסוקה במערכות ניהול קיימות המופעלות בארגונים על פי "המוסד המורשה" שפועלת במסגרת המוסד לבטיחות ולגיהות פשוטה ונוחה והטמעה בכל ארגון. בהטמעת מערכות ניהול בטיחות ובריאות בתעסוקה המבוססות על הקווים המנחים של ארגון העבודה הבינלאומי (ILO) או על ת"י 18001, מצביעות כי ההטמעה עברה בצורה חלקה כאשר מערכת ניהול הבטיחות והבריאות בתעסוקה שולבה בתשתיות מערכת ניהול האיכות של הארגון (ISO9000/14000). כאשר מנהל אבטחת האיכות בארגון וממונה על הבטיחות בעבודה סייעו והובילו את פעילות ההטמעה בכל הרמות הארגון.
אינג' אמיר פרי מרצה ומרכז המגמה לבטיחות ובריאות באוניברסיטת בן-גוריון בנגב. הנושא: ניהול הסיכונים במערכות ניהול בטיחות ובריאות בדומה לגישה הקיימת בחיל האוויר. מטרתו של ניהול הסיכונים לתת כלי נוסף, מובנה ושיטתי לניהול הפעילות ולמיקסום "עלות התועלת" בהפעלתו. בהקשר זה למושג תועלת – תרומה להשגת המשימה כשהעלות – כוונתה לשחיקת הכוח או לחילופין שמירה על חיי ובריאות החולה. ניהול הסיכונים העשיר את השפה המשותפת, שיטת "ניהול הסיכונים" אמורה להיות כדברי מפקד חיל האוויר: "דרך חיים ודרך לחיים. על כל אחד ואחד מהמשרתים בחיל, ללא קשר לתחום בו הוא עוסק, מוטלת החובה לעשות כל שביכולתו על מנת לשפר את רמת הבטיחות בחיל".
ד''ר אבי גריפל יועץ של המוסד המורשה במוסד לבטיחות ולגיהות. הנושא: ניהול ידע בבטיחות ובריאות בתעסוקה. ד"ר אבי גירפל הציג את מושגי יסוד בניהול ידע כך: ניהול ידע מוגדר כתהליך של יצירה, עיבוד, שימור, והפצת ידע הנחוץ לארגון למימוש פעולותיו. מטרת העל של ניהול הידע היא שידע הקיים בארגון יהיה זמין לכל מי שצריך אותו, ובמועד בו הוא זקוק לו כדי לממש את מטרות הארגון. נוהגים להבחין בשלוש רמות של ידע: 1. נתונים data (עובדות, תמונות וכדומה). 2. מידע information (נתונים מסוננים, מעובדים, מסוכמים ו/או מאורגנים). 3. ידע knowledge (כללים, רעיונות, גישות, ותובנות המסייעים לקבלת החלטות וביצוע משימות). חלק גדול מהידע שנעשה בו שימוש בארגון איננו ידע מקודד, אלא ידע סמוי, הקיים במוחם של העובדים. קידוד ידע סמוי לידע גלוי דורש להפוך את הידע הקיים במוחם של העובדים לידע המנוסח בצורה של כללים, הנחיות, הוראות ונהלי עבודה בכתב.
|