Canadian Centre
for Occupational Health and Safety
רחיצת ידיים: צמצום הסיכון לזיהומים נפוצים

האם חשוב לרחוץ את הידיים?
בהחלט כן. רחיצת ידיים היא הדרך היחידה האפקטיבית ביותר למניעת התפשטות של זיהומים. רחיצת ידיים "טובה" כוללת שימוש בכמות מתאימה של סבון, שפשוף הידיים יחד כדי ליצור חיכוך ושטיפה תחת מים זורמים. השימוש בכפפות איננו מהווה תחליף לרחיצת הידיים.

כיצד נוכל למנוע פיזור של חיידקים ומיקרואורגניזמים אחרים?
בדרך כלל, אפשר להדבק ב"מיקרובים" (מונח כללי למיקרואורגניזמים כמו וירוסים וחיידקים) כתוצאה ממגע עם אנשים אחרים: באופן מקרי על ידי מגע של יד ביד או על ידי קרבה לאנשים שמשתעלים או מתעטשים. אפשר להפיץ חיידקים על ידי מגע או שיתוף בחפצים כמו כלי אוכל, קשיות, וכד'. מרגע שהחיידקים נמצאים על גבי ידיכם, אם תגעו בפניכם (בפה, בעיניים או באף) החיידקים יחדרו ויתפתח זיהום.
שימו לב: במקומות עבודה מסוימים, יש לנקוט באמצעי זהירות אוניברסליים, כאשר העובדים נחשפים לדם ונוזלי גוף אחרים.

מתי צריך לרחוץ ידיים?
במצבים שונים שבהם אפשר לקבל זיהום מחיידקים, כולל:
  • לאחר שימוש בשירותים (כולל החלפת חיתולים)
  • לפני ואחרי אכילה או טיפול במזון
  • אחרי נגיעה בבשר, עוף או דגים חיים (לא מבושלים).
  • לאחר טיפול באשפה
  • ביקור חולים
  • טיפול בבעלי חיים נגועים
חשוב ביותר לוודא שהעובדים רוחצים את ידיהם כהלכה לאחר שימוש בשירותים, כדי לצמצם העברת "שפעת" של הקיבה והמעיים (דלקות במערכת העיכול, שאין להן דבר עם מחלת ה"שפעת"), וזיהומי מעיים אחרים. השימוש בסבון והקצפתו חשובים מאוד (שטיפת הידיים במים חמים בלבד אינה אפקטיבית). יש לרחוץ את הידיים למשך 10 שניות לפחות. (בדומה למראה המנתחים המתקרצפים לקראת ניתוח - כפי שרואים בטלביזיה).

כיצד יש לרחוץ ידיים כהלכה?
לרחיצת ידיים אפקטיבית, פעלו לפי שלבים אלו:
  • הסירו טבעות ותכשיטים אחרים.
  • השתמשו במים חמים והרטיבו היטב את הידיים.
  • השתמשו בסבון (1-3 מ"ל) והקציפו היטב.
  • קרצפו את הידיים, בין האצבעות, בפרקי הידיים ובזרועות עם סבון במשך 10 שניות.
  • קרצפו תחת הציפורניים.
  • שטפו היטב.
  • סגרו את הברז בעזרת מגבון נייר.
  • ייבשו את הידיים על ידי שימוש במגבת או במייבש אוויר חם.
  • הגנו על ידיכם ממגע עם משטחים מלוכלכים כשאתם עוזבים את חדר השירותים.

עצות נוספות:
  • כסו חתכים בעזרת תחבושות ולבשו כפפות להגנה נוספת (חתכים רגישים ביותר לזיהום).
  • ציפורניים מלאכותיות וציפוי סדוק בציפורניים מגדילים את מספר החיידקים על הציפורניים. הקפידו על ניקוי הציפורניים.
  • הרחיקו את הידיים מהעיניים, האף או הפה.
  • הניחו מראש שמגע עם נוזלי גוף כלשהם מזהם.
  • סבון נוזלי במכלים חד-פעמיים מומלצים ביותר. אם הנכם משתמשים במכלים קבועים, יש לרחוץ אותם ולייבש אותם לפני מילויים מחדש. אם הנכם משתמשים בסבון מוצק, הקפידו להציב אותו על רשת שמאפשרת ניקוז של המים, או השתמשו בחתיכות קטנות שיוחלפו לעתים קרובות.

מה לגבי סבון אנטי-בקטריאלי וחומרי קרצוף חסרי מים?
נכון שסבון רגיל ומים אינם הורגים ממש את המיקרואורגניזמים (הם רק יוצרים משטח חלקלק שמאפשר את הרחקתם), אך סבון אנטי-בקטריאלי נחשב, בדרך כלל, כמוגזם לשימוש עבור רב המטרות. היוצא מן הכלל יכול להיות בבתי חולים שבהם קיימים מצבים מיוחדים (למשל, לפני פעולה פולשנית, בעת טיפול בחולים בעלי מערכת חיסון חלשה, באזורי טיפולים מיוחדים, ביחידות טיפול נמרץ, וכד'). יש לבחור בזהירות בתכשירים אנטי-בקטריאליים בהתאם לחומרים הפעילים ולמאפיינים שלהם.

כשאין סבון או מים בהישג יד, אחת החלופות היא שימוש בחומרי קרצוף חסרי מים. מוצרים אלה מורכבים מאתיל אלכוהול מעורב במשחות עור (מרככי עור) ותכשירים אחרים. אלה מופיעים לרב כשטיפה או על מטליות או מגבונים חד-פעמיים. פרמדיקים, מטפלים ביתיים, או עובדים ניידים אחרים שאינם יכולים להגיע למתקני רחיצת ידיים יכולים להשתמש בהם. אולם, חומרים אלה אינם יעילים כשהידיים מזוהמות מאוד בלכלוך, דם או חומרים אורגניים אחרים. כמו-כן, חומרי קרצוף ידיים חסרי מים עלולים לגרום להתייבשות העור לחלק מהמשתמשים ולהפיץ ריחות מטרידים.

ראו גם דף מידע נוסף מתוך הסדרה OSH Answers בנושא תברואה: תברואה ובקרת זיהומים לעובדי ניקיון



מבוסס על דף המידע "Hand Washing: Reducing the Risk of Common Infections" מתוך הסדרה OSH Answers של המרכז הקנדי לבריאות ולבטיחות בעבודה CCOHS, באדיבותו, וכפי שפורסם באתר האינטרנט www.ccohs.ca.